Openingstijden:
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
8:30am – 17:15pm
8:30am – 17:15pm **
8:30am – 17:15pm
8:30am – 17:15pm
8:30am – 17:15pm
GESLOTEN
GESLOTEN
** Bij voldoende belangstelling op dinsdagavond open tot 21.00 uur.
Looptraining
volgens Chronisch ZorgNet.
Claudicatio intermittens of etalagebenen of perifeer arterieel vaatlijden
Wat is dit?
Perifeer arterieel vaatlijden of claudicatio intermittens, ook wel genoemd “etalagebenen” is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking.
De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met deze aandoening vaak stil moeten staan vanwege pijn in de benen tijdens het lopen.
Door vernauwing in de bloedvaten treden klachten zoals stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op.
Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Zuurstof wordt door de bloedvaten ( de slagaders) aangevoerd. Als u sneller loopt gebruikt u meer zuurstof. De klachten ontstaan doordat de slagaders van uw been vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Daardoor krijgt u pijn tijdens het lopen , in uw voet, kuit, dijbeen of bil afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing. Als u even stilstaat komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld. De klachten nemen dan weer af.
Wat zijn de risicofactoren?
Risicofactoren voor het verkrijgen of verergeren van deze ziekte zijn :roken (de belangrijkste), hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, overgewicht, te weinig beweging.
Wat is er aan te doen?
De behandeling is er op gericht om de klachten te beperken en het risico van slagaderverkalking te verkleinen.
Een belangrijk deel van de behandeling kan u zelf doen.
De belangrijkste aandachtspunten zijn stoppen met roken, de juiste hoeveelheid beweging en gewichtsreductie.
Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al doet dat pijn. Door elke dag te wandelen en dat geleidelijk op te bouwen verbetert de bloedtoevoer in de benen en kunt u steeds langer zonder klachten lopen.
Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut begeleidt u met de looptraining. U leert op welke wijze u het beste kunt lopen en hoe u dit kunt toepassen in uw dagelijks leven. Tevens wordt er aandacht besteedt aan voorlichting en adviezen met betrekking tot de risicofactoren (leefstijlcoaching). Als u uw gedrag verandert kunt u meestal blijvend resultaat boeken.
Soms is echter een ingreep in het ziekenhuis nodig ( dotter of bypass) om de vernauwing in het bloedvat op te heffen.
In onze praktijk heeft Carla Weel zich gespecialiseerd in de behandeling van deze klachten. Zij is aangesloten bij Chronisch ZorgNet, een landelijk opererend netwerk van fysiotherapeuten gespecialiseerd in de behandeling van mensen met perifeer arterieel vaatlijden ook genoemd claudicatio intermittens of etalagebenen.
​